mbmnbmnb

 

 Máme pro Vás nový, lepší a aktualizovaný článek o nošení dětí v zimě. Samozřejmě je tím myšleno nošení dětí venku, protože doma přeci jen nemáte teplotu pod 10 stupňů, ale pokud přeci jen ano, čtěte raději dál 😀 Myslím, že nebudu lhát, pokud řeknu, že oblékání dětí v podzimním i zimním období je pro rodiče jedna z nejnáročnějších matematických úloh na světě. Co si budeme povídat, oblékaní do kočáru je opravdu o něco lehčí, než oblékání do nosítka a šátků. A proto tu pro Vás máme hned několik tipů, jak vlastně na to, aniž byste se zbláznili.

Na úvod musím zdůraznit, že každé dítko je jinak záhřevné. Jedno má rádo teplo a druhé naopak dává přednost chladnějším podmínkám, a proto Vám nezbyde nic jiného než vyzkoušet, co bude vyhovovat zrovna u Vás doma.

Nošení v zimě je zapotřebí rozlišit podle teploty, která se buď stále drží nad nulou nebo už naopak přituhuje a teploměr pomalu, ale jistě klesá pod bod mrazu a také dle nosícího oblečení, které máte zrovna k dispozici. Z toho důvodu jsem rozdělila článek na dvě části kdy: 

  • 📷Nosíte v nosící bundě a využíváte funkční oblečení
  • 📷 Nosíte v nosící bundě bez funkčního oblečení (alergie, finance…..)


Na začátek by bylo ještě vhodné zmínit, že při nošení se bere šátek nebo nosítko jako jedna vrstva navíc a stejně tak i nosící bunda, tudíž je důležité se vždy zaměřit především na ty části těla, které jsou u dítka nejméně zakrytá. Nohy, ruce a hlava. Zbytek těla se krásně ohřívá díky Vám.

JEDNA PODZIMNÍ 😀


CO JE NOSÍCÍ BUNDA A FUNKČNÍ OBLEČENÍ??


Nosící bunda je prostě ,,obyčejná“ bunda přizpůsobena = ušita tak, aby se dala využít k přednímu, zadnímu nebo obojímu způsobu nošení dítka v šátku či nosítku. Na českém trhu existuje už nespočet známých i neznámých značek a stejně jako při výběru nosítka i zde je před koupí nejlepší bundu osobně vyzkoušet.  


Funkční oblečení nebo také termoprádlo je v současné době úplně běžnou součástí každého šatníku běžného smrtelníka. Výborně odvádí vlhkost a vytváří tepelnou izolaci, která odvádí veškerý pot z těla vypařováním a nikde nic nestudí. A právě díky těmto vlastnostem by nejeden kousek měl být součástí i vašeho nosícího arzenálu. Nebudu Vám lhát, já osobně si bez funkčního oblečení už nedokážu venkovní nošení v létě ani v zimě představit. Jak už jsem psala, výborně odvádí vlhkost, takže když se dítko zpotí, nikde ho nic nebude studit a nehrozí tak nachlazení. Stejně jako u nosících bund existuje i zde několik druhů materiálů a je zapotřebí vyzkoušet. Můžete například vybírat funkční oblečení vyrobené z merina, merina s hedvábím nebo třeba outlastu. Já osobně dávám přednost merinu. Malého nekouše a moje spokojenost opravdu veliká. Jak sluší malému můžete posoudit i vy. Myslím, že vše podstatné na začátek jsem řekla a můžeme jít oblékat.

 

NOSÍTE V BUNDĚ A VYUŽÍVÁTE FUNKČNÍ OBLEČENÍ

  • 📷 VENKOVNÍ TEPLOTA SE STÁLE DRŽÍ NAD NULOU

    Počasí je k nám stále přívětivé a zima se k nám prozatím blíží malými krůčky. Jak se tedy v tomto případě obléknout.

  • JÁ : kojící rolák nebo funkční tričko s dlouhým rukávem
  • DÍTKO: TĚLO: funkční body s dlouhým rukávem + funkční kalhoty / funkční punčocháče NOHY: funkční bačkory – uvnitř je merino venku fleese / dvoje teplejší ponožky a návleky HLAVA: dvouvrstvá funkční kukla/ jednovrstvá funkční kukla a slabší čepice


Malý byl uvázaný v šátku o třech vrstvách nebo v nosítku a na závěr jsem přes nás zapnula nosící bundu. Jak určitě víte, existují šátky, které se do zimního období hodí více než jiné. Například takový šátek s merinem udělá mnohem více parády než třeba šátek s příměsí tencelu, který má ve srovnání s vlnou chladící vlastnosti, ale o tom budeme více mluvit až v dalším článku.     Pokud už dopředu víte, že během procházky budete častěji stát. protože dítko číslo jedna nutně potřebuje sbírat všechny kameny nebo čůrat u každého stromu, stačí před odchodem ven přes oba obléknout ještě nějaký fleesový kabátek nebo slabší svetr / mikinu.



  • 📷 VENKOVNÍ TEPLOTA JE POD BODEM MRAZU

     Teplota konečně úspěšně atakuje bod mrazu a pro mnohé nosičky nastává ona kritická chvilka, co vlastně obléci teď. Má vůbec smysl chodit ven, aby náhodou dítko nebylo nemocné? To víte, že má!!!

  •  : kojící rolák nebo funkční tričko s dlouhým rukávem + funkční mikinu + nákrčník
  • DÍTKO: TĚLO: funkční body s dlouhým rukávem + funkční kalhoty / funkční punčocháče + slabší mikina / slabší bavlněný overal NOHY: funkční bačkory – uvnitř je merino venku fleese + návleky / tepláčky HLAVA: dvouvrstvá kukla/ jednovrstvá kukla a vlněná čepice + nákrčník !!! POKUD JE POTŘEBA, DÁME DÍTKU TAKÉ RUKAVIC !!!

 
Není to nakonec zas tak nic těžkého, že? Velkou práci za Vás udělá funkční oblečení, které jak už jsem psala, Vám doporučí kdejaká nosička. Ale teď vás určitě napadlo, co dělat, když funkční oblečení pro dítko z jakéhokoliv důvodu vlastně nemáte. NEBOJTE!! Myslíme i na takové maminky, neboť funkční oblečení nemusí sednout dětem s citlivou pokožkou případně je to pro některé maminky příliš velká investice na to jejich občasné poponášení. I tak se to dá ale zvládnout levou pravou. Pojďme na to.

NOSÍTE V NOSÍCÍ BUNDĚ BEZ FUNKČNÍHO OBLEČENÍ

  • 📷 VENKOVNÍ TEPLOTA SE STÁLE DRŽÍ NAD NULOU

  • JÁ : kojící rolák / tričko s dlouhým rukávem + nosící mikinu přes mě a dítko
  • DÍTKO: TĚLO: body s dlouhým rukávem + tepláčky + pletený / teplákový /fleesový overal NOHY: teplé soft capáčky ‚ HLAVA: dvouvrstvá kukla/ jednovrstvá funkční kukla a vlněná čepice

I zde stejně jako v prvním případě platí, že dítko je navázané v šátku nebo nosítku a na závěr přes nás zapnu nosící bundu a pokud budu vědět, že někde budu delší dobu stát, hodím přes nás o jednu vrstvu – mikina/svetr/kabátek – více.


  • 📷 VENKOVNÍ TEPLOTA JE POD BODEM MRAZU

  •  : kojící rolák nebo funkční tričko s dlouhým rukávem + funkční mikinu + nákrčník
  • DÍTKO: TĚLO: body s dlouhým rukávem + tepláčky + slabší mikina s límečkem nebo nákrčník. NOHY: funkční bačkory – uvnitř je merino venku fleese + návleky / tepláčky HLAVA: dvouvrstvá funkční kukla/ jednovrstvá funkční kukla a vlněná čepice + nákrčník !!! POKUD JE POTŘEBA, DÁME DÍTKU TAKÉ RUKAVICE !!!  

Samozřejmě, že nosit se dá i bez nosící bundu. Stačí k tomu bohatě větší teplá bunda, kam se bez obtíží vlezete vy i prcek v šátku či v nosítku. Nicméně co Vám budu povídat, nosící bunda a funkční oblečení se proste na tu zimu vyplatí koupit.     Uff 😀 Snad jsem na něco nezapomněla a pokud ano, určitě případně doplním. Doufám, že je Vám už nyní oblékání o něco jasnější a bude pro Vás mnohem jednodušší než bylo doteď. Jak už jsem psala několikrát a napíšu to raději znovu, každé dítě a dokonce i každý rodič je jiný a musíte proto vyzkoušet, co bude vyhovovat zrovna Vám. 🙂  



 V příštím článku se zaměříme na nošení v zimě na oblečení 🙂
NOŠENÍ ZDAR !!


KATKA 🙂

Komentáře