,NKJBK

Každá novopečená maminka má ohledně svého miminka jediné přání a tím je, dělat pro něj to nejlepší, co jen může. A to se týká i nošení toho malého drobečka v šátku nebo nosítku, a tak jistě každá z nás na začátku své nosící kariéry měla pochybnosti, zda “je tam miminko správně” a jestli mu nemůže nošení nějak ublížit. Jsem povoláním vědec, student doktorského studia, takže jsem se jako správný exemplář své profese snažila najít jakýkoliv odborný článek týkající se vhodnosti či nevhodnosti ergonomického nošení na zdraví dítěte. Marně. V podstatě žádný takový vědecký článek neexistuje a tak v tomto svém neodborném článku budu jen tlumočit zásady ergonomického nošení postulované zkušenými nosičkami, které by měly zajistit bezpečnost a vhodnost nošení a které jsou zároveň zcela intuitivní vzhledem k přirozené poloze miminka, kterou většinou zaujímá na těle rodiče.

Dítě je čelem k nosící osobě   

Důvodů, proč nosit dítě čelem k sobě a ne naopak, jak umožňují některá “visítka” výrobci označovaná jako ergonomická nosítka, je hned několik. Zaprvé, miminko otočené čelem k nosící osobě má kdykoliv možnost schovat se před okolním světem k rodiči a nehrozí tak přehlcení vnějšími podněty a zároveň si může odpočinout či případně usnout s hlavičkou bezpečně položenou na hrudi rodiče. Z evolučního hlediska pak má dítě v takové poloze chráněné zranitelné břicho a vnitřní orgány tělem rodiče a do okolí vystavuje záda, která díky hnědému tuku méně ztrácí tělesné teplo. V neposlední řadě poloha dítěte čelem k matce umožňuje při nošení na břiše kojení v šátku nebo nosítku.

Dítě má volné dýchací cesty     

Při nošení byste měli mít v první řadě jistotu, že má dítě volné dýchací cesty, tedy že není v nosící pomůcce nijak zborcené, nemá bradu přitisknutou na vlastní hrudník, a jeho ústa jsou volná, ničím nepřekrytá. Úvaz by tedy měl být utažený tak akorát, aby šátek poskytoval dítěti dostatečnou oporu a zároveň neškrtil miminko ani rodiče. Mnoho dětí rádo spí se zakloněnou hlavou, čímž si právě zajišťují dostatečný přísun vzduchu a v takovém případě není třeba je nutit do jiné polohy. S tím souvisí i to, že nedoporučuji fixovat dítěti při běžném nošení hlavu ničím jiným než kapuckou nosítka nebo roztaženým popruhem šátku tak, aby mělo možnost volně hýbat hlavou. 

Dítě je podsazené a jeho záda jsou zakulacená     

S ohledem na páteř dítěte je dobré, aby mělo při nošení podsazený zadeček a zároveň mírně zakulacenou spodní část zad. Jak se postupně vyvíjí zakřivení páteře (viz úvodní fotka), miminko při nošení nejdříve zvedá hlavičku a postupně se celé napřimuje. Starší děti tak mývají ta pověstná “kulatá záda” pouze, když se uvolní a položí si hlavu nebo usnou. Zásadní je tedy podsazení, kterého docílíte v šátku správným zakapsováním dítěte (tedy vytažením spodního lemu šátku mezi vás a dítě) a v nosítku usazením dítěte kolmo na vaše břicho při nasazování.    Dítě má nohy do tvaru M a jeho kolínka jsou výš než zadeček     Z pohledu vývoje dětských kyčlí je třeba dát pozor, aby byly nožičky dítěte v tzv. abdukčně flekční poloze, to znamená, že nohy jsou pokrčené v kyčlích a kolenou, která jsou výš než zadeček miminka a nohy jsou tak ve tvaru písmene M

Pohodlí na straně dítěte i nosící osoby     

Velmi důležitým faktorem ergonomického nošení, na který se často zapomíná, je i pohodlí vaše a vašeho dítěte. Při nošení je důležité, a zvláště pak s těžšími dětmi, dbát na správné držení těla a tím předcházet bolestem zad či problémům s diastázou. Pokud si říkáte, jak poznáte, zda se i miminko cítí při nošení dobře, nebojte se, dítě vám jistě dá najevo, že cítí jakýkoliv diskomfort, ať už ošíváním se nebo pláčem.

 Teď je vám už jistě jasné, z jakých důvodů se v české nosící komunitě nedoporučuje nosit děti v tzv. visítkách, kde má dítě málo látky mezi nohami a navíc umožňují nošení dítěte obličejem od nosící osoby. V posledních letech se také upouští od nevertikálních úvazů typu kolébka, o kterých se ale rozepíšeme v jiném článku.     Na závěr bych jen ráda dodala, že téměř každá začínající nosička má nedokonalý úvaz i nastavení nosítka, ale rozhodně není třeba se kvůli tomu trápit ani přestat s nošením. Každá nedokonalost se časem, s přibývajícími zkušenostmi srovná a máte-li pochybnosti, nebojte se žádat o radu zkušené maminky, ať už ve vašem okolí v regionální skupině nebo v poradních nosicích skupinách na facebooku. Nošení má být o blízkosti, naslouchání potřebám miminka a usnadnění běžného života rodičům, ne o perfektně dotaženém úvazu či nastavení nosítka, proto si ho užívejte a mějte na mysli i to, že každé dítě je jiné a co vyhovuje většině, nemusí být ideální zrovna pro vás dva.

Přeji Vám spoustu krásných pronošených chvil!

IVET 

Komentáře